Kurkuma maseczka ujędrniająca

Kurkuma

Kurkuma to przyprawa, bez której nie wyobrażam sobie mojej kuchni. Lubię energetyczny, żółty kolor jaki nadaje potrawom (ryż!). Jest bardzo tania a ma niezwykłe wręcz właściwości zdrowotne.

Kurkuma to żółty proszek pochodzący z podziemnych pędów azjatyckiej rośliny Curcuma longa. W Polsce najczęściej kurkumę wykorzystuje się w formie suszonej przyprawy o niezwykle intensywnej barwie. Idealnie nadaje się do wielu potraw mięsnych, warzywnych i rybnych, wchodzi też w skład bardzo wielu azjatyckich mieszanek. Dodanie odrobiny kurkumy nie tylko podnosi smak potraw ale i pięknie barwi – np. ryż, rosół, naleśniki (i wszelkie inne ciasta), sosy itd. Kurkuma – to coś więcej niż egzotyczna przypraw, to naturalny lek – o którego właściwościach coraz więcej się mówi. W tradycyjnej (liczącej sobie tysiące lat) medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej medycynie kurkumę od dawna wykorzystywano do skutecznych terapii wielu różnych zapaleń wewnętrznych i zewnętrznych.

Współczesna medycyna dopiero przed kilkoma laty zaczęła doceniać niezwykłą moc złotego proszku, a kolejne badania naukowe odkrywają nowe, zaskakujące własności kurkumy. Pomaga zwalczyć stany zapalne, przyspiesza gojenie się ran, jest polecana dla osób z artretyzmem, toczniem trzewnym, zapaleniem stawów, jelit, dziąseł. Wypicie naparu z gotowanej kurkumy z czarnym pieprzem (który wzmacnia działanie żółtej przyprawy) ma podobne działanie jak aspiryna albo ibuprofen. Zawarta w przyprawie kurkumina niszczy chorobotwórcze bakterie, wirusy i grzyby.

Regularne spożywanie kurkumy daje znaczącą poprawę stanu skóry w przypadkach trądziku i łuszczycy. Działanie kurkuminy polega też na stymulowaniu produkcji enzymów, które odpowiedzialne są za poprawie krążenia krwi (działa jak lekarstwo na nadciśnienie) wspomaga też naturalny sposób oczyszczania wątroby z toksyn. Udowodniono, że działanie kurkuminy na układ nerwowy jest bardzo podobne do działania farmakologicznych antydepresantów. Sporo pisze się też o działaniu przeciwnowotworowym kurkumy, podobno jej regularne stosowanie obniża też ryzyko wystąpienia choroby alzheimera. Warto zacząć stosować na co dzień (profilaktycznie) niewielkie ilości kurkumy.

Kurkumę można z powodzeniem stosować nie tylko jako przyprawę, ale i jako naturalny kosmetyk .  Poniżej trzy bardzo proste  przepisy, jakie znalazłam jakiś czas temu w jednym z kobiecych magazynów i stosuję zamiast chemicznych kosmetyków. Polecam 😊

  1. Wybielanie zębów oraz odkażanie dziąseł i jamy ustnej.

Po umyciu zębów pastą, na szczoteczkę do zębów wsypujemy trochę kurkumy i szorujemy, po czym płuczemy usta.

  1. Maseczka ujędrniająca skórę twarzy.

Gęsty jogurt naturalny wymieszać z kurkumą ( 1 łyżeczkę)  i cynamonem  ( ½ łyżeczki) , dodać trochę płynnego miodu . Jeżeli chcemy dodatkowo uzyskać efekt wybielający przebarwienia i rozjaśniający skórę – można dodać sok z cytryny. Maseczkę zmywamy po 15 minutach.

  1. Maska wzmacniająca włosy.

Łyżeczkę kurkumy zmieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek lub płynnego oleju kokosowego (wystarczy postawić w ciepłym miejscu żeby się rozpuścił) . Maskę nakładamy na włosy i owijamy je folią spożywczą . Po 20 minutach zmywamy.