Przepis na tradycyjny krupnik polski

Zimno, więc znowu gotuję zupę😊. Krupnik to coś więcej niż klasyczna zupa – to jednogarnkowy posiłek, który może zastąpić cały obiad.

Jako dziecko nie znosiłam krupniku (kasza!). Teraz bardzo lubię przygotowywać tę tradycyjną , polską zupę, która znakomicie rozgrzewa i jest bardzo sycąca.

Przepis na tradycyjny krupnik :

– pół szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej albo mazurskiej,

– porcja rosołowa z kurczaka (nie mylić z kostką rosołową),

– podroby : serca, żołądki i wątróbka z kurczaka  ( podroby znowu wracają do łask)

– włoszczyzna: seler, korzeń pietruszki,  marchew, łodyga selera naciowego, por, ziemniaki, czosnek, cebula,

– garść suszonych grzybów (bardzo uszlachetnią smak zupy), listki laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, suszony lubczyk, odrobina kurkumy.

Kaszę, grzyby, porcję rosołową i podroby (bez wątróbki) zalewamy zimną wodą i gotujemy. Do garnka dodajemy pokrojoną włoszczyznę i przyprawy. Osobno (krócej) gotuję wątróbkę, którą dopiero pod koniec gotowania dodaję do zupy. Gotową zupę można zabielić śmietaną oraz (koniecznie!) posypać posiekanym świeżym koperkiem i/ lub natką  pietruszki. Krupnik – pyszna klasyka polskiej kuchni – znowu wraca do łask,  jest doceniany za walory odżywcze i zdrowotne (kasza😊). Wszystko co potrzeba w tak mroźny dzień jak dzisiaj,  podane na jednym talerzu. To lubię !