Przepis na Focaccie

To niezwykle, łatwy (zawsze się udaje) przepis na bardzo smaczny włoski chlebek. Włosi podają często grubo krojone kawałki Focacci jako przystawkę z miseczką oliwy do maczania.

Ja lubię z domowym pesto, hummusem i rozmaitymi pastami. Warto zrobić w sobotę rano jak mamy trochę więcej czasu, gwarantuję, że w niedzielę wieczorem nie będzie już nawet okruszka.

Składniki:
8 dag drożdży (ponieważ kostka ma 10 dag ja daję zwykle całą kostkę i dosypuję odrobinę więcej mąki)
100 ml ciepłego mleka
600 g mąki (typ 650 – do wypieków drożdżowych i chlebów)
2 łyżeczki soli
3-4 łyżki oliwy
400 ml ciepłej wody

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku odstawiamy na 10 min. Następnie przesianą mąkę wyrabiamy z wszystkimi w/w składnikami i odstawiamy na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą (ja posypuję jeszcze bułką tartą) blachy. Trzonkiem drewnianej łyżki robimy dziury w cieście, posypujemy gruboziarnistą solą morską i świeżym (lub suszonym) rozmarynem – to moja ulubiona wersja. Można też położyć na cieście pomidorki cherry, suszone pomidory, oliwki, orzechy włoskie itd. Ciasto warto jeszcze przed włożeniem do pieca pokropić delikatnie oliwą (tam gdzie zrobiliśmy dziury). Każda wersja jest dobra, próbujcie, focaccia uzależnia 🙂