Przepis na domowy hummus i sos tahini

Sezamowa pasta tahini to rewelacyjny produkt na przełamanie nudy w kuchni.  Można ją  już kupić nie tylko w sklepach orientalnych, ale i supermarketach (Carrefour). Jest kaloryczna i intensywna w smaku więc używajmy jej oszczędnie. Nadaje oryginalny smak wielu potrawom. Na początek polecam domowy hummus i sos tahini .

 

Sos tahini to świetny dodatek  do grillowanych ryb, krewetek i kurczaka, ale też i pieczonych warzyw (marchew, korzeń pietruszki, seler, kalafior, bataty, buraki). Jest też doskonałym dressingiem do rozmaitych sałat. Poniżej dwie wersje sosu.  Wypróbujcie obie i sami zdecydujcie, który i do czego bardziej wam pasuje.

Sos tahini :
2 łyżki  pasty tahini,

2 łyżki oliwy z oliwek,

uprażone ziarna sezamu,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki wody,
2 ząbki czosnku,
sól , chili, kumin i odrobina sosu sojowego  do smaku,

Zmiksować blenderem  do uzyskania jednolitej pasty.

 

Sos  tahini wersja z jogurtem:

1/3 szklanki pasty tahini,

1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego (bałkański lub grecki),

2-3 ząbki czosnku,

sok z 1 cytryny,

sól, kumin i chili do smaku,

uprażone ziarna sezamu,

można dodać opcjonalnie posiekaną zieloną pietruszkę lub kolendrę też fajne😊

Zmiksować blenderem .

Sos tahini można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce kilka dni. Warto zrobić więcej i wypróbować różne wersje do różnych dań.

 

Hummus

Hummus to pasta z ciecierzycy, tahini i przypraw. Ostatnio stał się bardzo popularny. I dobrze – bo jest zdrowy i ma dużo wartości odżywczych. Warto zrobić go samemu . Wykonanie jest szybkie i  proste, a smak zdecydowanie lepszy.

Składniki :

szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być gotowa z puszki),

3 łyżki pasty  tahini,

3 łyżki  oliwy z oliwek,

kilka ząbków czosnku (polecam nieobrany czosnek uprzednio upiec w piekarniku),

sok z połowy cytryny,

trochę soli morskiej  lub himalajskiej, kumin i chili do smaku

Wszystko dokładnie  zmiksować. Gdy pasta jest za gęsta dolać trochę wody z ciecierzycy (lub zalewy z puszki). Gotowy hummus można delikatnie polać oliwą oraz posypać  prażonymi ziarnami  sezamu czy pestkami granatu.