
Przepis na domowy hummus i sos tahini
Sezamowa pasta tahini to rewelacyjny produkt na przełamanie nudy w kuchni. Można ją już kupić nie tylko w sklepach orientalnych, ale i supermarketach (Carrefour). Jest kaloryczna i intensywna w smaku więc używajmy jej oszczędnie. Nadaje oryginalny smak wielu potrawom. Na początek polecam domowy hummus i sos tahini .
Sos tahini to świetny dodatek do grillowanych ryb, krewetek i kurczaka, ale też i pieczonych warzyw (marchew, korzeń pietruszki, seler, kalafior, bataty, buraki). Jest też doskonałym dressingiem do rozmaitych sałat. Poniżej dwie wersje sosu. Wypróbujcie obie i sami zdecydujcie, który i do czego bardziej wam pasuje.
Sos tahini :
2 łyżki pasty tahini,
2 łyżki oliwy z oliwek,
uprażone ziarna sezamu,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki wody,
2 ząbki czosnku,
sól , chili, kumin i odrobina sosu sojowego do smaku,
Zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej pasty.
Sos tahini wersja z jogurtem:
1/3 szklanki pasty tahini,
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego (bałkański lub grecki),
2-3 ząbki czosnku,
sok z 1 cytryny,
sól, kumin i chili do smaku,
uprażone ziarna sezamu,
można dodać opcjonalnie posiekaną zieloną pietruszkę lub kolendrę też fajne😊
Zmiksować blenderem .
Sos tahini można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce kilka dni. Warto zrobić więcej i wypróbować różne wersje do różnych dań.
Hummus
Hummus to pasta z ciecierzycy, tahini i przypraw. Ostatnio stał się bardzo popularny. I dobrze – bo jest zdrowy i ma dużo wartości odżywczych. Warto zrobić go samemu . Wykonanie jest szybkie i proste, a smak zdecydowanie lepszy.
Składniki :
szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być gotowa z puszki),
3 łyżki pasty tahini,
3 łyżki oliwy z oliwek,
kilka ząbków czosnku (polecam nieobrany czosnek uprzednio upiec w piekarniku),
sok z połowy cytryny,
trochę soli morskiej lub himalajskiej, kumin i chili do smaku
Wszystko dokładnie zmiksować. Gdy pasta jest za gęsta dolać trochę wody z ciecierzycy (lub zalewy z puszki). Gotowy hummus można delikatnie polać oliwą oraz posypać prażonymi ziarnami sezamu czy pestkami granatu.