
Kozie mleko
Jeżeli piliście tylko takie UHT z kartonika kupionego w sklepie, to znaczy- że tak naprawdę nie znacie prawdziwego smaku koziego mleka 😊
Moje kozy od wczesnej wiosny do jesieni przebywają na łące i cały dzień podjadają to co im najbardziej smakuje: świeże zioła, młode pędy drzew itd. Ich mleko jest zdrowe, naturalne (mleko krów z farm hodowlanych zawiera mnóstwo pestycydów) i nie ma żadnego charakterystycznego „ koziego zapachu”.
Kozie mleko i jego przetwory z uwagi na niezwykle bogatą zawartość wartości odżywczych uznawane są za żywność funkcjonalną (o charakterze leczniczym). Głównym białkiem jest kazeina o wysokiej wartości odżywczej (zbliżonej do mięsa) i znacznie przewyższającej wartość odżywczą nasion roślin strączkowych. Poza witaminą A, posiada pięć razy więcej, niż mleko krowie, kwasu orotowego, czyli inaczej witaminy B13 odpowiedzialnej za budowę komórek w młodych organizmach, a u starszych osób wspomagającej regenerację tkanek. Zawiera również witaminy D, E, B1, B2, PP oraz kwas foliowy, żelazo, fosfor i potas. Stanowi bogate źródło oligosacharydów, czyli prebiotyków, które docierając do jelita grubego, stają się pożywką dla naturalnej flory bakteryjnej. Spożywanie mleka koziego może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory ze względy na jego właściwości antyoksydacyjne związane z wysoką zawartością selenu. Jest też polecane przy leczeniu astmy i wielu chorób alergicznych. Kozie sery są najbogatszym źródłem wapnia pośród produktów spożywczych. Kilka lat temu nauczyłam się robić kozie twarożki i sery typu feta – i dalej, z wielką przyjemnością, eksperymentuję w tym zakresie 🙂
Mleko kozie to też wspaniały kosmetyk. Nie trzeba od razu zażywać – jak Kleopatra kąpieli w mleku – wystarczy przemyć twarz mlekiem i zostawić na kilka minut jak maseczkę. Doskonale nawilża suchą i mało elastyczną skórę, uzupełnia niedobory substancji odżywczych, stymuluje naturalne procesy odnowy naskórka, wygładza drobne zmarszczki oraz łagodzi podrażnienia. To zasługa wysokiej zawartości w mleku kozim organicznych związków chemicznych z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6, zwłaszcza kwasu linolowego, korzystnie działającego na skórę.
Poza tym kozy to sympatyczne, towarzyskie i wesołe zwierzęta. Samo przebywanie z nimi – to czysta radość 😊