
20 marca 2021
In
Jedzenie i gotowanie
Kozie mleko, kozie sery
To jest niesamowite uczucie kiedy kosztujesz coś co jest naturalnym owocem twojej pracy
Kozie mleko – niezwykły dar natury. O jego zdrowotnych właściwościach pisałam już na tym blogu.
Bawię się trochę w kozie sery: umiem robić fetę, ricottę i kozie twarożki z fajnymi dodatkami (np. czarnuszką). Na prywatny użytek, bo większa skala przekracza moje możliwości przerobowe:) Kiedyś miałam okazję uczyć się trochę tajników tych wyrobów na farmie na Sycylii. Naukowcy zaliczyli kozie mleko do naturalnej żywności funkcjonalnej, czyli produktów, które oprócz niezwykle bogatej funkcji odżywczej, mają także działanie prozdrowotne.
http://czartolomiedwor.pl/tag/kozie-mleko-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze/