
Bakłażan – przepisy
Cieplej i od razu mamy ochotę na lżejsze jedzenie. Specjaliści polecają, aby na przedwiośniu jeść dużo warzyw w kolorach pomarańczowych, czerwonych i fioletowych. No to bierzemy na patelnię bakłażana😊.
Przepis na faszerowane bakłażany
Warzywa (paprykę, cebulę oraz pomidory) pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie do miękkości. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mielone mięso (ja lubię z indyka) i dusić razem przez kilkanaście minut. Dodać trochę sosu pomidorowego (np.passata z butelki). Doprawić do smaku przyprawami (papryką chili, kuminem, solą).
Upieczone bakłażany wydrążyć w taki sposób, aby po bokach oraz na spodzie zostało po kilka milimetrów miąższu. Pozostały miąższ rozdrabniamy i dokładamy do farszu. Dodać posiekaną świeżą kolendrę lub natkę pietruszki. Każdą z łódeczek uzupełnić wcześniej przygotowanym farszem i z wierzchu posypać serem. Nadziane bakłażany zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Bakłażany można potem podgrzewać na patelni z sosem pomidorowym jaki nam został, warto do sosu dodać jeszcze mieszankę suszonych ziół: śródziemnomorskich, prowansalskich itp.
Przepis na zapiekane bakłażany
Bakłażana kroimy w plastry (talarki) posypujemy solą, papryką chilli i smarujemy lekko oliwą. Grillujemy plastry w piekarniku. Warzywa (takie jak w przepisie powyżej) przesmażamy na patelni z przyprawami, warto dorzucić jeszcze cukinię. Mięso opcjonalnie, ja lubię wersję warzywną. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie pieczone plastry bakłażana. Przykrywamy kołderką z warzyw, na górze układamy pokrojone pomidory z puszki (wraz sosem) wymieszane z posiekaną kolendrą lub natką i posypujemy kawałkami sera (każdy jest dobry zarówno żółty, jak i mozzarella czy feta). Zapiekamy około 20 minut w nagrzanym piekarniku, aż ser na górze się ładnie rozpuści a smaki pozostałych składników wymieszają.
Przepis na faszerowane roladki z bakłażana
Bakłażana kroimy w podłużne plastry posypujemy solą, papryką chilli i smarujemy oliwą. Grillujemy. Warzywa (paprykę, cebulę oraz pomidory) pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie do miękkości. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mielone mięso i dusić razem przez kilkanaście minut. Dodać trochę sosu pomidorowego. Doprawić do smaku przyprawami: papryka chili, kumin, sól, cynamon, posiekana świeża mięta i kolendra. Dorzucamy do farszu orzechy włoskie (rozgniecione wałkiem lub w moździerzu), namoczone wcześniej rodzynki oraz przygotowaną kaszę kus kus (zalewamy wrzątkiem i trzymamy trochę pod przykryciem aby kasza wchłonęła wodę). Zawijamy roladki z bakłażana nadziewane farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy pozostałością sosu pomidorowego. Zapiekamy w piekarniku – można całość posypać serem kozim. Te roladki w stylu gruzińskim mają bardzo ciekawy smak.
Przepis na pastę z bakłażana
Bakłażan pieczemy przez godzinę w całości w piekarniku (odcinamy końcówkę z ogonkiem, żeby nam bakłażan nie eksplodował). Po wystudzeniu przekrawamy na pół i wydrążamy łyżką miąższ – który miksujemy z dodatkiem soli, chilli, czosnku i oliwy. Pastę doprawiamy sokiem z cytryny (jeszcze lepiej limonki) i mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę surową papryką , pomidorem (przedtem go sparzamy i obieramy ze skórki) i cebulką, dokładamy posiekaną kolendrę lub natkę . Pastę można przechowywać w lodówce dwa dni, nazywana jest też czasem kawiorem z bakłażana. Fajny dodatek do wszystkiego.
Jeżeli smażymy surowe bakłażany na patelni (tak jak inne warzywa) to chłoną bardzo dużo tłuszczu. Mniej kalorii mają bakłażany pieczone, dlatego ja wolę plastry bakłażana podpiekać w piekarniku. Jest teoria – że plastry trzeba najpierw posolić i odstawić aby puściły sok i pozbyły się goryczki. Przyznam, że tego raczej nie robię – lubię smak bakłażana taki jaki jest.