Czasem słońce, czasem deszcz

  • Święta Agnieszka wypuszcza skowronki z mieszka

    21 stycznia 2019

    Natura

     21 stycznia moja Mama bardzo lubiła cytować nam to przysłowie. Dla mnie od zawsze był to pierwszy dzień  oczekiwania...

  • Tylko miłość ...

    17 stycznia 2019

    Życie

    Niektórzy twierdzą – że świadomość jest jedyną rzeczą jaką zabieramy ze sobą w naszą najważniejszą, ostatnią podróż. Inni doprecyzowują...

  • Lato, lato wszędzie ...

    7 czerwca 2018

    Natura

    Kwitną jaśminy i lipy. Wszystko wcześniej tego roku. Lato w tym roku zaczęło się już na początku maja i trwa:...

  • Czasem słońce, czasem deszcz...

    28 maja 2018

    Życie

    Od miesiąca piękne lato. Po kilku tygodniach suszy intensywny, prawie tropikalny deszcz. Na wsi widać namacalnie jak cudownie skonstruowanym mechanizmem...

  • Wdzięczność

    24 maja 2018

    Życie

    To praktyka tak samo życiodajna jak oddychanie.  Napełnia nas dobrą energią i sprawia, że otwieramy się na wszystko co...

  • Czartołomie zajęcia z Jogi

    15-17 czerwca Wyjątkowy weekend dla zdrowia, piękna i harmonii

    15 maja 2018

    medycyna anti-agingWeekendy dla zdrowiaZdrowie

    Yogattractive oraz Joga hormonalna  z Olgą Szemley  15-17 czerwca  Wyjątkowy weekend dla zdrowia, piękna i harmonii w otoczeniu natury Zapraszamy...

  • Kozie mleko

    13 kwietnia 2018

    Jedzenie i gotowanieZdrowie

      Jeżeli  piliście tylko takie UHT z kartonika kupionego w  sklepie, to znaczy- że tak naprawdę nie znacie prawdziwego smaku...

  • Weekendy z jogą i naturą

    27 marca 2018

    Jedzenie i gotowaniemedycyna anti-agingZdrowie

    20-22 kwietnia 2018 Pierwszy wiosenny weekend z jogą W miłych okolicznościach przyrody  będziemy wspólnie praktykować jogę. Wyjaśnimy na czym...

  • Śledzik nie tylko od święta

    18 marca 2018

    Jedzenie i gotowanie

    Śledź tradycyjnie kojarzy nam się z postem. Ostatnio jednak w Hali Gwardii (nowe, modne miejsce na kulinarnej mapie Warszawy)...

  • Mirosław Rekowski

    15 marca 2018

    Życie

    Starszy brat – czyli ktoś kto od zawsze był w Twoim życiu i myślisz, że zawsze będzie. Bez Mirka...

  • Bakłażan - przepisy

    12 marca 2018

    Jedzenie i gotowanie

    Cieplej i od razu mamy ochotę na lżejsze jedzenie. Specjaliści polecają, aby na przedwiośniu jeść dużo warzyw w kolorach...

  • Skrei - wyśmienity norweski dorsz zimowy.

    6 marca 2018

    Jedzenie i gotowanie

    Skrei jest dostępny tylko od stycznia do kwietnia. Ten norweski dorsz zimowy nie bez powodu nazywany jest „wędrowcem”. Kiedy...

  • Pierwszy wiosenny weekend z jogą

    6 marca 2018

    Bez kategoriiJedzenie i gotowanieZdrowie

    W miłych okolicznościach przyrody  w dniach 20-22 kwietnia 2018 będziemy wspólnie praktykować jogę. Wyjaśnimy na czym polega ajurwedyjskie podejście...

  • Przepis na tradycyjny krupnik polski

    1 marca 2018

    Jedzenie i gotowanie

    Zimno, więc znowu gotuję zupę😊. Krupnik to coś więcej niż klasyczna zupa – to jednogarnkowy posiłek, który może zastąpić...

  • Kobiety i wilki

    26 lutego 2018

    Kultura i obyczajeNaturaŻycie

    W lokalnej gazecie zdjęcie potrąconej przez samochód wilczycy i alarmujący tekst  o wilkach, które podeszły w okolice miasta. Czy...

  • Przepis na domowy hummus i sos tahini

    25 lutego 2018

    Jedzenie i gotowanie

    Sezamowa pasta tahini to rewelacyjny produkt na przełamanie nudy w kuchni.  Można ją  już kupić nie tylko w sklepach...

  • Rozgrzewające przyprawy

    24 lutego 2018

    Jedzenie i gotowaniemedycyna anti-agingZdrowie

    Są przyprawy bez których trudno byłoby mi się obejść w zimne miesiące (zwłaszcza tak mroźne dni jak teraz). Rozgrzewają,...

  • Kiszonki - zakwas z buraków

    Kiszonki

    19 lutego 2018

    Jedzenie i gotowanieZdrowie

    W przeciwieństwie do szkodliwego wpływu kiszenia negatywnych emocji –  kiszonki czyli kiszenie warzyw to same korzyści dla naszego zdrowia...

  • Walka postu z karnawałem

    18 lutego 2018

    Kultura i obyczajeZdrowie

    Oj trudna to walka! Im bardziej sobie folgowaliśmy zimą (trzeba w końcu jakoś przetrwać ten ciężki czas), tym trudniej...

  • Pochwała codzienności

    12 lutego 2018

    Kultura i obyczajeŻycie

    Duńczycy mają swoje hygge, Szwedzi lagom, Japończycy ikagi. Tak naprawdę  każdy naród  ma swoje określenie na to samo: poczucie...

  • Kurkuma maseczka ujędrniająca

    Kurkuma

    7 lutego 2018

    Zdrowie

    Kurkuma to przyprawa, bez której nie wyobrażam sobie mojej kuchni. Lubię energetyczny, żółty kolor jaki nadaje potrawom (ryż!). Jest...

  • Owsianka

    7 lutego 2018

    Jedzenie i gotowanie

    Nie jest tak modna jak jaglanka, ani tak egzotyczna jak nasiona chia. Ale tania i staroświecka owsianka jest uznawana...

  • Rosół dobry na wszystko!

    22 stycznia 2018

    Jedzenie i gotowanie

    Co dzisiaj na obiad? – przysłała smsa – moja córka (oj chyba ciężki dzień w szkole!). Rosół – odpowiadam...

  • Kot na zdrowie

    20 stycznia 2018

    Zdrowie

    Koty przy moim dworku i stajni kręcą się przez cały rok. Latem i wiosną zajęte są swoimi sprawami, jesienią...

  • Zupa modna

    18 stycznia 2018

    Jedzenie i gotowanie

    Ech te celebrytki! Co jakiś czas odkrywają jakieś prawdy objawione, które tak naprawdę stosowały na co dzień już nasze babcie....

  • Powrót życia

    14 stycznia 2018

    NaturaŻycie

    Przedwczoraj słyszałam (chyba?) dzikie gęsi, wczoraj widziałam (na pewno:)) na niebie spory klucz żurawi. Czyżby ptaki miały lepsze informacje...

  • Drzewa żyją swoim własnym życiem

    8 stycznia 2018

    Natura

    A minister Szyszko – swoim. Uchwalał marne ustawy pozwalające na wycinkę drzew bez opamiętania (grunt to kasa), po czym...

  • Wielka księga RADOŚCI

    3 stycznia 2018

    Kultura i obyczajeŻycie

    To ważna moim zdaniem BARDZO wartościowa książka. Już samo czytanie spowodowało, że poczułam jak moje ciało i umysł stopniowo...

  • Przepis na Focaccie

    27 grudnia 2017

    Jedzenie i gotowanie

    To niezwykle, łatwy (zawsze się udaje) przepis na bardzo smaczny włoski chlebek. Włosi podają często grubo krojone kawałki Focacci jako przystawkę...

  • Czasem słońce, czasem deszcz

    10 grudnia 2017

    Życie

    Przeszło dwadzieścia lat mieszkałam w Warszawie i zajmowałam się zawodowo pisaniem (dziennikarstwo, reklama, public relations) a prywatnie podróżami i...

Przeszło dwadzieścia lat mieszkałam w Warszawie i zajmowałam się zawodowo pisaniem (dziennikarstwo, reklama, public relations) a prywatnie podróżami i gotowaniem. Teraz mieszkam na wsi. Prowadzę bloga i pensjonat agroturystyczny. I nie dzielę już życia na pracę i zajęcia prywatne. Kontakt z naturą jest dla mnie tak samo ważny jak kontakt z kulturą. Mam przekonanie, że prowincja to stan ducha, nie miejsce zamieszkania.

Zatytułowałam mojego bloga „Czasem słońce, czasem deszcz” – bo nie jest to kolejna, lukrowana historia o szczęśliwym życiu na łonie przyrody. To moje życie – po prostu. Te zapiski dedykuję pamięci moich bliskich…

Zapraszam serdecznie do czytania i komentowania.
Brygida Rekowska